Na putu Vašeg ličnog razvoja nalazite vezu između Vaših emocija, misli I ponašanja, postavljate Vaše prioritete i definišete sopstvene ciljeve.


Ojačavate vrline i slabite mane. Učite da volite sebe a posledično i druge. Otkrivate Vaše lične načine za rešavanje dnevnih problema – postajete bolji, opušteniji i zadovoljniji sobom.


2015-01-21

Intuicija i donosenje odluke


 

Naš racionalni um, kao komjuter, obrađuje samo podatke koje direktno prima i nakon proračuna dolazi do logičkih zaključaka koji su zasnovani na tim informacijama.

S druge strane, podsvesni um je sposoban da sortira i skladišti sve podatke i obezbedi one, koje su nam u datom trenutku potrebne. Ukoliko naučimo da  prepoznamo poruke, intuicija će nas skoro bez greške navesti na pravi put naših akcija. Kako budemo učili da se sve više oslanjamo na ovo vođstvo, naš život će poprimiti jedan novi kvalitet a naša osećanja i dela, harmonično će se uskladiti sa ljudima oko nas.

Prepoznavanje intuicije može da bude odlično sredstvo za donošenje odluke, jer tada smo oslobođeni predrasuda i emotivnog prtljaga koji obično utiču na naše akcije.

Razvijajući intuiciju, kao latentni potencijal koji svi posedujemo, unapređujemo sposobnost menjanja percepcije  i sagledavanja prave istine. Pokuašajte da je razumete kao moćan glas duše koji se pojavi kao iskra, na sekund pre nego što počne da radi mašina naših logičkih procesa.

 

Sigurno je da svako u životu želi da oseti  istinsku sreću. Da bi se to dogodilo, moramo rešiti problem sa ograničenjima koja namerno ili nesvesno postavimo. Moramo menjati ponašanja koja po inerciji pratimo a koja  zaustavljaju ove  prirodne procese sklanjajući nas sa skoro nepogrešivog puta.

 

Najčešće greške koje vas poremete u donošenju odluke se događaju kada previše pažnje poklonite tome šta drugi ljudi misle očekujući potvrdu ili neku vrstu odobrenja od njih. Pitam se, da li verujete da će neko drugi znati bolje šta je dobro za vas? 

Razmislite o tome koliko biste se bolje osećali bez tuđih mišljenja koji vam, ukoliko obraćate pažnju na njih, praktično diktiraju način na koji živite.

 

Postoji mišljenje samo jedne osobe koje bi trebalo bi da vas brine kada ste vi u pitanju, a to ste vi sami.  Niko ne treba da određuje šta je "ispravno" za vas. Ako ste zdravi i dobro se osećate u svojoj koži, onda to treba da bude jedina stvar koja je bitna i koja je najbolji pokazatelj da radite kako treba.

 

Sledeća situacija koja sprečava da delujemo u skladu sa svojim suštinskim bićem je impulsivnost. Da biste oslobodili sopstvenu mudrost i napravili mogućnost da delujete odatle, ne možete biti impulsivni. Morate da naučite da umirite um i istovremeno budete svesni svojih emocija. Intuicija funkcioniše različito kod različitih osoba i svako treba da nauči da prepozna svoju.

 

Redovnim vežbama opuštanja razvićete veštinu dobre procene ponašanja u situacijama koje su bile van vaše kontrole?

Ponekad ćete se opredeliti za strpljenje i dozvoliti da život namesti da se dogode stvari na način kakav je vama namenjen. Nekada ćete odlućiti da prihvatite nepoznato, verujući da vas upravo tu čekaju najlepša uzbuđenja koja donose neplanirane situacije.

 

Nema garancije. Svima su nam date samo šanse i mogućnost da donesemo što ispravniju odluku; zato posvetimo malo pažnje toj jednostavnoj vežbi povezivanja sa ljudskom prirodnom veštinom, sa kojom smo izgleda, malo izgubili kontakt.

 

PONEKAD NE POSTOJI SLEDEĆI PUT, NI DRUGA MOGUĆNOST;
PONEKAD JE, SAD ILI NIKAD.