Na putu Vašeg ličnog razvoja nalazite vezu između Vaših emocija, misli I ponašanja, postavljate Vaše prioritete i definišete sopstvene ciljeve.


Ojačavate vrline i slabite mane. Učite da volite sebe a posledično i druge. Otkrivate Vaše lične načine za rešavanje dnevnih problema – postajete bolji, opušteniji i zadovoljniji sobom.


2015-10-13

Testiranje


 

Dve stvari vas definišu: strpljenje kada nemate ništa

i vaše ponašanje kada imate sve.

 

 

Životno pitanje je:" Ko sam ja?” Kako sebe definišem?

 

Kada nam ide dobro i kada smo zadovoljni, najčešće se ne preispitujemo. Ovakva pitanja sebi uglavnom postavljamo kada iskrsnu nepredviđene situacije; čini se da tada jasnije vidimo ko smo i kako se ponašamo.

Kada nemate ništa ,vaše potrebe su sasvim male. Znate o čemu govorim, jer uvek postoji nešto što imamo i od koristi nam je. Ali sada pojednostavljujem stvari u nameri da predložim neka  korisna ponašanja. Sigurna sam da će mnogima od vas značiti (bar onima koji žele da rade na ličnom napretku).

 

Radi se o testiranju samog sebe.

Prvi test je provera, koliko strpljivo možete da čekate na ispunjenje vaših želja?  Možete li biti mirni ili se uznemirite i pravite skandal maltratirajući ljude u svom okruženju neprestanim kukanjem?

Drugi način da sebe testirate je vaš stav kada imate sve, a ono što nemate, lako vam je dostupno. Kada imate sve, znači da vam  ne treba ništa, a samim tim, niko. Ovo je prilika da testirate vaše ponašanje kada nemate nikakvu potrebu da budete ljubazni, niti od pomoći  drugima. Koliko užiate u ovakvoj situaciji?

Ako niste doživeli, zamislite kao da je stvarnost.

 

Zašto je važno da sebe testirate?
Ove dve situacije vam pomažu da obeležite svoju umutrašnju mapu i odredite granice u kojima boravite. Svi smo imali prilike da na neki način prođemo kroz obe situacije, bar u nekom aspektu našeg života.

 

Zapamtite da testovi, čak i oni u školi, ne rade se da vam pokažu da grešite. Oni postoje da vam omoguće da saznate više o sebi.

Ako koristite testove da biste istražili slabosti i merili vaš napredak, imate šansu  da napredujete i postanete bolji, bez obzira sa koje ste tačke krenuli.

Dobra stvar je da zapravo vi sami treba da osmislite test u zavisnosti od toga šta želite da saznate o sebi!

Kada ga uradite, analizirajte rezultate i odredite vaš sledeći potez .

Ako ne budete zadovoljni, probajte ponovo, sve dok ne postignete željeni nivo poboljšanja .

 

Gde možete da primenite ovo u životu ?
Bez testova, mi nikada ne bismo znali koliko imamo strpljenja? Koliko smo ljubazni?  Šta najviše kod sebe vrednujemo?  Kako nas okolina doživljava? Ako nam je važna iskrenost, kako to pokazujemo?

 

Ovakva i slična pitanja mogu da budu u vašim mislima, ali koristi od testiranja ćete imati ukoliko sve to beležite na papiru. Ne zaboravite, dok sebe testirate, uzmite u obzir sva vaša ponašanja.

 

Razmislite, kad bi vam život dao novu šansu da ponovite neku situaciju, da li biste uradili nešto drugačije?

Podacii koje dobijete su samo vaši i mišljenje je, na kraju, samo vaše.

 

Kada priznate sebi da negde postoji problem, razmislite koje izbore imate za svoje ponašanje? Da li možete da kontrolišete emociju?

 

Bitno je da znate, da sve što radite ima svoj razlog i svako vaše ponašanje u određenoj situaciji  je vaš najbolji izbor u tom trenutku. Budite iskreni prema sebi i procenite da li ste mogli i drugačije da postupite.

Koje su bile mogućnosti za bolji ishod? Možete li sebi da postavite jasnu sliku o tome?

 

Kontinuirano preispitivanje u vašim mislima je jedno, ali  s vremena na vreme , testiranje na ovakav način će vam dati  neočekivane rezultate. Možete otkriti, da kad ste pod stresom, vaše ponašanje nije onako kako ste mislili. Emocije mogu da izazovu ta neočekivana ponašanja.

 

Čak i da ne uradite ništa sa ovom idejom, život vas uvek testira. Možda će doći trenutak kada ćete želeti da iskoriste ove informacije. Svi imamo nešto što bi moglo da se unapredi, zato je dobro imati saznanje da postoiji način za promene. Na kraju, zašto ne probati?

 

Ukoliko imate poteškoća sa testiranjem, life coach  je osoba edukovana za tu vrstu pomoći. Uloga životnog trenera je da vam pomogne da uđete u proces u kome se radi na otkrivanju vaših sposobnosti i razvoju vaših potencijala. Pomaže vam u definisanju vaših ciljeva, želja i namera. Coaching tehnike vam omogućavaju prevazilaženje ličnih granica i dovode vas u stanje da ciljano upotrebite alatke kojima ćete ispuniti zadatke koje ste sebi odredili.

 

Vama na usluzi:  http://www.glas.rs/kontakt/