Na putu Vašeg ličnog razvoja nalazite vezu između Vaših emocija, misli I ponašanja, postavljate Vaše prioritete i definišete sopstvene ciljeve.


Ojačavate vrline i slabite mane. Učite da volite sebe a posledično i druge. Otkrivate Vaše lične načine za rešavanje dnevnih problema – postajete bolji, opušteniji i zadovoljniji sobom.


2015-10-21

Kad imaš dilemu - dileme nema


 

"Ljubav ne pronalazimo u drugima, već u sebi - jednostavno je probudimo. Ali da bismo je probudili, potrebni su nam drugi."

 

Postoji mnogo razloga za donošenje odluke o zajedničkom životu. Da li je u pitanju zadržavanje zaljubljene iluzije o partneru, pritisak roditelja i okoline, valjanje u pogrešnim ubeđenjima za nedostatak sredstava da bi se počeo normalan život ili neko životno iskustvo koje opominje na oprez? Ili ste ipak vi stabilna i tolerantna osoba koja prihvata rizik i koja nema zabludu o garanciji za siguran uspeh. U kojoj god situaciji da ste se pronašli, važno je da znate da nema recepta za sreću, jer u tom slučaju, svi bismo ga koristili?

 

“Svetlost ispuni osobu samo kada su vrata ljubavi otvorena”.

 

Određena uverenja i predstava o partnerskom odnosu je razvijena tokom našeg odrastanja i sazrevanja. Uglavnom smo pred sobom imali uzor naših roditelja ili nekih drugih parova iz okruženja. U to vreme bili smo samo posmatrači - poput gledalaca neke pozorišne predstave. Kada je došlo vreme da mi osnujemo zajednicu, iznenada shvatamo da su uloge dodeljene nama i da smo sada mi glumci u predstavi. U rukama nam je scenario koji su napisali drugi i koji često ne odgovara našoj stvarnosti satkanoj od drugačijih odnosa neke nove generacije.

 

“U ljubavi ne postoje pravila. Možemo da pokušamo da koristimo priručnik, kontrolišemo  srce , napravimo  strategiju ponašanja ... Ali, sve to je besmislica”.

 

Da stvar bude još gora, ne samo da je naš scenario napisan, već je ispisan scenario i našeg partnera. Zavesa se diže i predstava počinje! Protagonisti počinju da igraju svoje uloge i taj potpuno isti zadatak,svako doživljava na različit način. Tokom predstave dolazi momenat kad akteri prihvataju neophodnost dogovora o preuzimanju samo jedne verzije a ne retko se rađa ideja o prepravci scenaria na osnovu delova obe verzije. Svaki glumac  ima u svojim rukama “verzije partnerskih odnosa" dozvoljavajući zamišljenom reditelju da pravi rez dokle god predstavu potpuno ne organizuje i uredi.

 

“Uvek na svetu postoji neko ko čeka nekoga, bilo u pustinji ili u sred velikog grada. Kada se ti ljudi prepoznaju pogledom, sva prošlost i sva budućnost u potpunosti gube značaj i postoji samo taj trenutak “.

 

Pregovori su mogući u slučaju manje izraženih razlika među partnerima. Međutim, kada je razlika među parovima toliko naglašena da nisu otvoreni za prihvatanje drugačije vizije i spremnost za promenu, s razlogom možemo da očekujemo probleme.

 

“Ljubav ima divlju snagu. Kada pokušavamo da je kontrolišemo, uništava nas. Kada pokušamo da je zauzdamo, pretvori  nas u robove. Kada pokušavamo da je razumemo, ostajemo izgubljeni i zbunjeni” .

 

Šta možemo da uradimo?

- Kao prvo, razmislite o tome šta vi možete da ponudite partneru (ukoliko mu je to potrebno), jednako kao što očekujete da partner vas treba da razume, pomogne i odgovori vašim emocionalnim zahtevima.

- Zapitajte se, da li je u redu da kada zatražite pomoć, prisustvo ili pažnju, očekujte da partner odustane od svega što mu je važno i stavi vas u centar svog postojanja. Da li vreme interakcije mora uvek da se podudara sa vašim?

- Preuzmite odgovornost za svoje lične frustracije, bez očekivanja da druga strana daje smisao vašeg postojanja. Vodite računa o sebi i pokušajte da pronađete sreću u vama samima.

- Razmislite koliko često vi pravite greške; ne treba brojati samo partnerove.

- Ne pretvarajte želju u potrebu. Potpuno je u redu očekivati da vam se vaši partneri posvete na najbolji mogući način, ali ako se želje pretvore u apsolutne zahteve, neće vam omogućiti srećnu zajednicu.

- Imajte na umu da partnerski odnos retko može da napreduje spontano; potrebno je da obe strane aktivno rade na tome da se održi ljubav sa kojom se uglavnom počinje.

- Uzmite u obzir da su neka ponašanja vašeg partnera koja ne odobravate, prirodna posledica načina na koji je vaspitavan. Svi nosimo navike iz porodice u kojoj smo odrastali, i te se navike mogu menjati ukoliko ste oboje zaključili da vam nisu korisne.

 

“Ljubav spaja različite prirode.  U suprotnostima , pronalazi snagu. Konfrontacija i transformacije  je očuvaju”. 

 

Ako ne želite da budete razočarani, prestanete da očekujete. Često smo skloni da verujemo da će način na koji se mi ophodimo prema drugima biti način na koji će nam takvo ponašanje i uzvratiti. Nažalost, to se ne dešava uvek. Nemojte unapred očekivati određeni rezultat. Nemojte praviti scenario i očekivati da će svi prihvatiti uloge koje ste im dodelili. Radije vi sami prihvatite  iskustvo otvorenog uma i predajte se u potpunosti, bez pritisaka i predrasuda.

 

“Ko voli i čeka da bude voljen , gubi vreme.  Volite zbog radosti ljubavi!”

 

Napravite jasnu sliku života kakav želite da živite a onda procenite koga puštate u njega. Ako sretnete nekoga pored koga ćete biti još bolja osoba, ko vam pomaže da razvijete svoju ličnost izvlačeći iz vas ono najbolje, ko vas prihvata takvu /takvog kakvi jeste i spreman/na je da stavi vaše interese ispred svojih, tu nema mesta dilemi….to je to!

Ali ne tražite idealno i budite objektivni  u proceni sebe. Proverite da li ste spremni da pružite to isto što tražite.

 

“Žene ne traže princa. One traže čoveka koji će ih zasmejavati, pored koga će uživati, živeti, provoditi se, i ko će ih tretirati  kao princeze".

Često je veoma teško probiti mentalne otpore da bismo doprli do duboko ukorenjenih uverenja, ali budite uporni i ubrzo ćete imati dokaz vašeg truda.

Neće proći mnogo vremena i vaši odnosi će se poboljšati. Promenom načina razmišljanja, primetićete kako više ne trošite energiju na duge, besmislene razgovore i analize u potrazi za “krivcem”.

 

“Prava ljubav se ne zasniva na korigovanju drugih, već na radosti kada se primeti da su stvari bolje nego što smo očekivali”.

 

Na kraju, budite srećni i ako ste sami. Dok strpljivo čekate “onog pravog” živite svoj život kvalitetno, pronalazeći zadovoljstva u mnogim drugim stvarima. Imajte na umu da je život ono što vi napravite od njega.

 

“Sloboda je: osetiti želju srca, bez obzira na mišljenja drugih. Ljubav osolobađa”.

 

Presipitajte svoj sistem vrednosti i potrudite se da vam očekivanja budu realna (ako već ne možete da ih se odreknete). Sreća je vaš izbor i ako postoji ključ za sreću, onda se to sigurno može nazvatii upravljanje emocijama, jer sve se događa u vašem umu.

 

“Kada volimo nemamo potrebu da razumemo šta se dešava, zato što se tada sve dešava  u nama” .

 

Izbori koje napravite će se direktno odražavati na život koji vodite. Stvorite najbolji mogući svet za sebe! Cenite svaki minut, svaki dan i živite kao da ne postoji sutra!

 

“Reci svom srcu da je strah od patnje gori od same patnje. Nijedno srce ne pati kada ide u potragu za svojim snovima “.

 

Citati Paula Koelja su dali poseban šarm mom tekstu, slažete se?