Trudnice

 

Trudnoća je jedan zaista fascinantan period života u kojoj žena postaje veliki umetnik, pri čemu celo njeno stvaralaštvo kulminira u sceni porođaja. Sam porođaj je jedan od prelomnih tačaka u životu uopšte.

Stručnjaci za prenatalnu psihologiju će vam reći da ličnost deteta počinje da se razvija dosta ranije pre nego što ono dođe na svet, a termin „drugo stanje“ sam po sebi implicira da se radi o periodu u kom su poželjne šeme ponašanja i mišljenja malo drugačije od dotadašnjih.

Smatramo da svaka žena zaslužuje da se oseti posebno i uzvišeno i da u najvećoj radosti, potpuno svesno i pripremljeno, dočeka novi život.

 

Novi pravci istraživanja prenatalnog perioda nedvosmisleno ukazuju na to da se dete dobrim delom mentalno formira još u utrobi.Prema tome, stara teorija da se na svet donosi „tabula raza“ više ne važi i svaka žena ima mogućnost da svom detetu pruži najbolje pre no što ono i formalno uđe u svet koji nas okružuje. Uzimajući u obzir činjenice da fetus već u devetoj nedelji reaguje na glasne zvuke, da može da razlikuje glas majke od drugih glasova, čak i da posebno reaguje na određene priče koje mu se čitaju, trudnoća bi trebala da bude period nedvosmislenog upoznavanja majke i deteta i razvoja njihovog odnosa. Za to su potrebni određeni uslovi i informacije koje pomažu budućim majkama.

 

Zajedno sa mogućnošću da oseća, vidi i čuje, fetus takođe može da uči i pamti. Aktivnosti koje stimulišu sve njegove sposobnosti praktično usmeravaju razvoj u progresivnom pravcu. Osim toga, dokazano je da postoji predvidivost u oceni karaktera budućeg deteta na osnovu njegovog ponašanja u materici-aktivni fetusi razviće se u osetljivije bebe, oni sa visokim vrednostima pulsa u utrobi uglavnom postaju nepredvidive i ne naročito aktivne bebe i slično. Stoga naučnici tvrde da ponašanje ne počinje da se formira po rođenju, već mnogo ranije i to predvidivim putevima. Najveći uticaj u tom smislu ima sredina u kojoj se fetus nalazi, a glavni „krivac“ za prilagođavanje nerođene bebe toj sredini je ogromna količina hormonskih informacija koju beba dobija od majke preko posteljice. Fetusni hronobiološki ritam je usko povezan sa ritmom spavanja majke, njenim navikama u ishrani i njenom fizičkom aktivnošću, kao i njenim mentalnim stanjem, koje se takođe prezentuje bebi u vidu „hormonskih zapisa“. Dokazano je, npr. da se deca čije su majke bile depresvne u trudnoći, drugačije razvijaju po rođenju. Ili-deca rođena od majki koje su u trudnoći držale rigorozne dijete, kasnije češće imaju problema sa prekomernom težinom i dijabetesom. Drugi efekti su očigledni-pušenje, alkohol, sintetska hrana.

 

Utvrđeno je da je za pravilan i kvalitetan razvoj bebe, od presudnog značaja stabilnost sredine u kojoj se nalazi pre i posle rođenja. Na taj način, bebe koje se razvijaju u uslovima stabilnog mentalnog stanja majke, imaju predispoziciju za bolji razvoj od dece koja nisu bila te sreće. Zato je jako važno očuvati mentalnu snagu i na produktivan način izboriti se sa strepnjama koje, nažalost, uglavnom prate ovaj period u životu žene. To se naročito odnosi na prvorotke, trudnoće u poznijim godinama i trudnoće kojima su prethodile neke traume. Ukoliko majka na pravi način priđe bilo kom od ovih problema, učiniće višestruko dobro svom budućem detetu.

 

Mi nudimo širok spektar aktivnosti za buduće mame:

- Hipnoterapijski tretmani za pripreme i oslobađanje straha od porođaja. Zahvaljujući potpunoj neškodljivosti i bez kontraindikacija vezanih za drugo stanje, hipnoterapija može biti odličan izbor za održavanje pozitivnog stava i eliminaciju eventualnih strahova od ishoda samog porođaja. Poznato je da postoji izuzetno jak fiziološki mehnaizam koji u trenutku porođaja pomera prag bola, a uz pomoć hipnoterapije aktiviraju se i ostali prirodni resursi koji omogućavaju ženi da porođaj doživi kao veličanstven događaj.

- Program odvikavanja od pušenja takođe metodom hipnoterapije, u slučaju da je budućoj majci potrebna podrška za oslobađanje od ove loše navike.

Ustanovjeno je da su u proseku deca koja su bila izložena visokom nivou nikotina u materici - koji se definiše kao minimalna količina od jedne paklice cigareta dnevno – imala za 21 odsto slabije rezultate nego deca majki koje nisu pušile. Deca su testirana u 7. i ponovo u 9. godini života.

Među đacima sličnog porekla i obrazovanja, dete majke koja puši će u proseku bti rangirano sedam mesta niže u razredu sa 31 đakom u preciznosti čitanja i sposobnosti razumevanja.

Ta razlika nije mala – postoji velika razlika u preciznosti i razumevanju u ključnom periodu kada se deca testiraju i stiču osećaj šta znači biti uspešan'', kažu stručnjaci, dodajući da su efekti pušenja u trudnoći naročito vidljivi kod dece sa manjim fonološkim sposobnostima (npr. govorom), što pokazuje povezanost između izloženosti u okruženju (pušenja) i visoko nasledne osobine (fonološke sposobnosti).

- Joga za trudnice –u grupi ili individualno, položaji prilagođeni izmenjenoj osi tela, koji

olakšavaju kretanje i fizičke aktivnosti i pripremaju telo za što lakši porođaj.

Blagotvorno utiče i na psihu majke.

- Radionice u prirodi – grupne interakcije koje zahtevaju aktivno učešće svih članova grupe uz stručno vođenje kvalifikovanih osoba kao i programi relaksacije i meditacije

- Saveti nutricioniste