Кviz znanja na temu početka Prvog svetskog rata

Realizaciju projekta „Кviz znanja na temu početka Prvog svetskog rata“ je podržalo i pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja.

Kviz se može koristiti u različitim fazama procesa učenja, a danas kada se sve više  vremena provodi za računarom, testiranje znanja putem online kviza, naglo povećava motivaciju. Znanje je najvažnije i bez obzira kako ga stičete, važno je da ga posedujete i da znate kako da ga primenite.

Prednost online kviza, učesniku (ukoliko predhodnim rezultatima nije bio zadovoljan) daje mogućnost ponovnog testiranja, tako da se test ne završava po sećanju, već razmišljanjem o ispravnom rešenju.
Ideja vodilja ovog projekta je naš doprinos proslavi stogodišnjice početka Velikog (Prvog svetskog) rata, s namerom da učesnike kviza usmerimo na povoljne stavove o stvarnim ljudima i događajima uoči i tokom 1914. godine, što će svakako uticati na njihov napredak u ličnom i kulturološkom razvoju.

Sadržajni okvir ovog edukativnog (ali i zabavnog) kviza, je stručnom timu bio izazov da obradi sve što je važno, da to postavi u formu konkretnih pitanja sa četiri ponuđena odgovora, adekvatno stilizujući i bez remećenja suštine, dovede u idealnu meru poznat i nedovoljno poznat materijal.
Pored velikog broja tačnih odgovora, dati su i POSEBNI DODACI u kojima je opširnije objašnjeno ono što nije bilo direktno uključeno u odgovore na postavljena pitanja. Ova pojašnjenja su kombinacija svojevrsnog istorijskog eseja i interesantne anegdote, što dodatno pojačava zanimljivost ovako organizovanog kviza znanja i  dodatno povećava opseg onoga što svaki učesnik kviza može da nauči, posebno ako se odluči da prođe nekoliko krugova i suoči se svaki put sa drugom kombinacijom pitanja.

Za ovu priliku, stručni tim je koristio svu dostupnu literaturu o Evropi uoči samog velikog sukoba, o Mladoj Bosni (posebno o Gavrilu Principu), o stanju u Srbiji pred rat i nakon Viodovdanskog atentata, o uzrocima izbijanja Prvog svetskog rata i svim drugim pratećim oblastima, važnim za ovaj projekat.
Nijedna činjenica, pitanje, kao ni odgovor, nisu direktno preuzeti, kopirani niti prepričavani (osim ako je reč o citatu, gde je onda uredno naveden izvor ili autor izjave).
Time je sačuvana pouzdanost i ozbiljnost ovakvog kviza u sferi znanja i istorijskih argumenata, a pored toga uveden je i niz pojedinosti na koje do sada nije obraćena dovoljna pažnja u opisivanju svega onog što je prethodilo 28. junu 1914. godine, kao i svim pratećim događajima, detaljima, analizama, opisima… iz tog vremena, a povodom sarajevskog pucnja (koji i danas čuje i komentariše ceo svet).